Definició
Abocar molts esforços en una feina, empresa, etc.
No cal que t’escarrassis a fer-ho tu tot sol, et donarem un cop de mà.
No us escarrasseu a preparar les oposicions: ja se sap qui guanyarà les places.
Pobre home, escarrassar-se tant per cobrar una misèria!
Etimologia
D’escarrar, ‘arrencar, refregant (les olives de l’olivera, el gra del blat de moro)’, d’origen incert, probablement del fràncic skerran, skarran, ‘arrencar raspant’.
Usos
Però, en canvi, déu sant, tots aspirem a la decrepitud! Tots treballem dia rere dia per poder arribar-hi, igual que els homes lliures treballen tan sovint per assolir l’esclavitud! Tots ens escarrassem per arribar a ser com la «pobra tia Giulia, quin rostre més inflat tenia quan cantava Abillada per al casori…!»
Imma Monsó, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 131En aquestes cases els francesos hi vivien igual que un familiar, a canvi de fer la mateixa feina que els del poble. Però a aquests soldats presoners (que en el fons estaven molt contents de treballar la vinya en lloc de ser al front) els semblava molt «patròtic» escarrassar-se el mínim possible. Pel contrari, en Linus, que, com jo, ja estimava el bon caràcter i les atencions que aquella senzilla gent tenia per als estrangers (també per als presoners), posava tota la força de voluntat a ajudar-los, treballant, moltes vegades, dotze i catorze hores diàries en feines difícils i pesades.
Otília Castellví, De les txeques de Barcelona a l’Alemanya nazi (Barcelona: Quaderns Crema, 2003), pàg. 233
Tema de la setmana
Verbs pronominals