Definició
(fig.) Enganyar fent creure una falsedat.
Quan vam comprar el pis ens van ben ensarronar: hi havia una hipoteca per pagar!
Etimologia
De sarró, d’origen incert, potser del basc zorro/çorro, mateix significat, a través d’una formació llatina sorro, -onis. El sentit original d’ensarronar és ‘ficar dins el sarró’.
Usos
El pare afirmava que podia reconèixer els arbres pel so de les fulles. De petit, quan passejàvem pel jardí botànic del Grosser Garten, tancava els ulls i deixava que el conduís, agafat de la mà, davant de qualsevol arbre. Després d’uns segons d’escoltar atentament, que a mi em resultaven eterns, en deia el nom i obria els ulls amb una rialla de satisfacció. No sé com s’ho feia, perquè, tot i que, més tard, quan ja no era tan fàcil ensarronar-me, caminava més pendent dels seus ulls que del lloc on el duia, mai no vaig descobrir el seu truc.
Eduard Márquez, La decisió de Brandes (Barcelona: Empúries, 2006), pàg. 29Així, d’un polític podrem dir que fa promeses incompletes, és a dir que no les explica, que no les concreta, que les enuncia amb vaguetats per ensarronar-nos i aconseguir que el votem; o bé que ha deixat promeses incomplertes, és a dir que no ha fet el que va prometre, que de tot allò que ens va vendre anys enrere, se n’ha deixat una part al calaix.
Rudolf Ortega, Tinc un dubte. El petit llibre del català correcte (Barcelona: La Magrana, 2008)
Tema de la setmana
Als professionals d’aixecar-nos la camisa els encantarà conèixer més sinònims d’entabanar el personal per eixamplar fins a límits insospitats l’art de donar gat per llebre.