cuca de llum

Definició

Insecte coleòpter de la família dels lampírids, de formes allargades i semblant a un cuc, que emet una fosforescència d’un to verd brillant per alguns dels seus segments abdominals (Lampyris noctiluca).

La capacitat d’emetre llum per part de certs éssers vius com ara les cuques de llum s’anomena bioluminescència.

«Se’ns clouen i se’ns obren les parpelles; | els nostres passos no caminen drets; | en els ulls se’ns barregen les estrelles | amb les cuques de llum dels caminets», fan uns versos del poema «In vino veritas», de Josep Maria de Sagarra.

També: lluerna, llumeneta, llumeta, cuca llumera, cuca de Sant Joan, marieta de llum…

Etimologia de cuca

De cuc, d’origen expressiu.

Usos

  • Després de tant de temps, he redescobert el plaer d’escoltar. Com quan era petit i la meva mare, en lloc d’explicar-me contes, desgranava la vida dels seus avantpassats. «Perquè no es morin», em deia. I em xiuxiuejava alguna de les històries de la meva àvia. Com la de les cuques de llum amb què va omplir la seva habitació per convertir-la en el cel d’una nit d’estiu. Hi penso molt sovint. Potser perquè, en el fons, m’agradaria haver-me inventat un conte com aquest.

    Eduard Márquez, El silenci dels arbres (Barcelona: Empúries, 2003), pàg. 29
  • Contra tot el que es podia preveure, fou un èxit. La Flopa era intel·ligent i tenia un fort esperit d’iniciativa. S’havia fet molt amiga d’una població de cuques de llum que també vivien a l’Hort del Rajoler, i d’acord amb elles organitzà pistes d’aterratge en les fulles de col més perilloses. Les cuques de llum feien de balisa, il·luminant els punts que servien de guia segura als aeroinsectes que retornaven a la base. Es va observar de seguida una disminució notable dels accidents i la Flopa va rebre moltíssimes felicitacions.

    Pere Calders, «Vides exemplars (conte infantil)», dins L’honor a la deriva (1992)

Tema de la setmana

Locucions animals, ai no, nominals!

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

2 comentaris a “cuca de llum”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cul de cafèsac de gemecs [2]