costar més el mall que l’enclusa

Definició

Es diu quan puja més la part secundària que la principal d’una cosa.

Si duus la torradora a reparar et costarà més el mall que l’enclusa; val més que te’n compris una de nova.

També: costar més el farciment que el gall

El mall i l’enclusa

El mall és el ‘martell gros, de mànec llarg, com els que usen els forjadors’. L’enclusa és el ‘bloc d’acer de forma característica que s’utilitza en els treballs manuals de forja i sobre el qual es treballen els metalls a cops de martell’. S’entén que normalment l’enclusa costa prou més que el mall, perquè és més grossa i pesant.

Usos

  • Una variant d’aquestes estafes consisteix a trucar a un abonat per fer-li saber que ha estat obsequiat amb un rellotge en algun sorteig en el qual no ha jugat. La mecànica, la mateixa: perquè et donin el rellotge has de trucar a un número que et farà pujar una bestiesa la factura. En aquests casos, però, normalment el guanyador acaba rebent el seu premi, però li haurà costat més el mall que l’enclusa, ja que el valor de la joia és molt inferior al que ha pagat de telèfon per gestionar l’enviament.

    Tura Soler, «Estafats de casa estant» (El Punt, 8 de desembre del 2003)

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

moixóescama