condícia f

Definició

Mirament en l’ordre i la netedat de les coses.

Fa les feines de la casa amb molta condícia.

Són una gent sense condícia: a casa d’ells tot ho tenen de qualsevol manera.

Etimologia

Del llatí cognitus, ‘coneixedor’, a través de l’antic coinde, ‘bonic’, dit de gent sensible a arreglar-se, d’on coindia, condia, ‘primmirament’, amb influx del sufix -ícia. Més mots de la mateixa família són coneixement, cognitiu, ignorant, noble, notícia i noció.

Usos

 • A la feina del senyor Soro hi havia una dona, també casada, que de tant en tant esmorzava amb ell. S’explicaven secrets i s’enviaven missatges al mòbil que deien: «Petons de diumenge» i coses així. Però un cop que el senyor Soro li va voler tocar la cama, ella es va apartar i va dir que no estava depilada. A ell li va semblar que allò era un senyal de molta condícia o que potser l’havien violada i que ara els homes li feien por. No era la mena de dona en la qual s’hauria fixat (a la vida real no es fixava mai en les que eren més altes que ell, i, quan es mirava actrius pornogràfiques a internet, sempre jugava a suposar que no feien més d’un metre cinquanta) però li va començar a agradar.

  Empar Moliner, «Un mètode per dormir sense plorar», dins No hi ha terceres persones (Barcelona: Quaderns Crema, 2010)
 • A l’Etimològic, Coromines explica un aspecte que m’enlluerna i m’acompanya els llargs vespres d’hivern. Al segle XIV, els catalans vam adoptar la paraula caldo perquè brou la consideràvem vulgar, pròpia de la patuleia.
     —Mama, tinc gana, vull brou!
     —Caldo, nen! Parla bé, colló!
     El que un dia és rebutjable i condemnable, corren els anys i es converteix en comú, correcte, neutre. Només cal una mica de sang freda. Fins i tot, a vegades no és cap paraula vulgar, realment, sinó tan sols un malentès. Com ara professó, una paraula comuna a la mateixa altura —en moralitat, bones maneres i condícia— que processó.

  Enric Gomà, El català tranquil (Barcelona: Pòrtic, 2021)

Tema de la setmana

Passem dels mots bruts de la setmana passada a l’altre extrem, que ja hem fet dissabte i ara ho tenim tot com un patena i ben pentinat i endreçat.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a la brutescacom una plata