Definició
1Â Â Es diu de qui s’enorgulleix de no creure en cap valor moral i menysprear les convencions socials.
2  Per extensió, desvergonyit, mentider, escèptic.
És un cÃnic: quan era a l’oposició deia una cosa, i ara que és al govern fa exactament la contrà ria.
Etimologia
Del llatà cynicus, ‘cÃnic [filòsof’, i aquest, del grec kynikós, ‘canÃ; cÃnic’, del grec kýon, kynós, ‘gos’, perquè l’escola filosòfica dels cÃnics (fundada per AntÃstenes, deixeble de Sòcrates) era a Kynosargos (Atenes), o per la manca de convencions dels cÃnics.
Usos
A la cambra de bany, tot afaitant-se, en Joaquim mirava el seu rostre pansit, i s’acariciava les galtes amb obscura melangia (…no em fa por la mort, però em fa por morir-me) i pensava en els bons temps a Estats Units, pelats com rates, ell i en Jack, i aquell jueu que es deia Joseph no-sé-què, i en la societat que havien format quan els va apadrinar Jean-Paul Nicolas, que deia que era comte. Quan va fer els primers diners i va pensar de tornar a casa, va continuar veient altres companys, de la mateixa societat, que és escampada arreu del món. Però ara que era vell, i que era cÃnic, i ja no creia en res, no anava mai a cap de les reunions secretes.
Isabel-Clara Simó, La salvatge (Barcelona: Proa, 1994)La seva manera de conduir era dòcil i reflexiva i a vegades, per provocar-lo, en Bundó es posava cÃnic i li deia:
Jordi PuntÃ, Maletes perdudes (Barcelona: Empúries, 2009), pà g. 106
   —Si un dia tenim un accident de debò, d’aquells que et mates, jo vull que el conductor siguis tu, Gabriel. Ets tan atent i previsor, que ens deixarà s una bona estona per recordar la nostra vida abans de tancar els ulls definitivament. ¿Oi que diuen que en aquells últims segons et passen pel davant tot d’imatges, com una pel·lÃcula? Doncs jo vull que aquell moment sigui llarguÃssim perquè hi cà piga tot.
   Aleshores en Gabriel el mirava sense mirar-lo, sense apartar la vista de la carretera, i li etzibava tot lacònic:
   —Mira que n’ets de pòtol. Cantamanyanes.
Tema de la setmana
Mots palindròmics