Definició
En sentit figurat, dèria excessiva, idea fixa.
Quina ceba que li ha agafat, amb això d’estudiar música, però no té bona oïda.
Ara té aquesta ceba i no el farem canviar.
Etimologia
Del llatà cÄ“pa, mateix significat. Més mots de la mateixa famÃlia són ceballaire (‘venedor de cebes’), ceballut, cebar (‘camp plantat de cebes’), cebaci (‘de ceba’) i ceballot.
Usos
L’únic luxe que em permetia era el contestador automà tic. I aquell vespre anava tip de missatges: els de les finques, monogrà fics amb la ceba d’apujar-me el lloguer del pis; l’ajudant de producció del programa, en Ricard Maria Bracons, que em reclamava algun contacte per avançar feina per al documental, i un missatge al més pur estil Joan PuntÃ, vigatà com jo emigrat de la boira, poeta i traductor selecte, però sobretot còmplice de marxetes al raval barcelonà que planejà vem estripades i que acabaven sempre al raó més trist d’un bar en resignats i estimulants debats literaris.
Jordi Lara, Una mà quina d’espavilar ocells de nit (Barcelona: Edicions de 1984, 2008), pà g. 176  —Tots plegats són uns carques —vaig dir, frisós.
Terenci Moix, El dia que va morir Marilyn (1969)
  —SÃ, que en són. I no sols en els llibres. Fixa’t que ara els ha agafat la ceba de no deixar-nos sortir amb nois estrangers…
  —Això em sembla bé, veus. Els estrangers tenen la mà molt llarga.
  —Mira qui parla! I doncs, que no sorties amb una sueca, tu?
Tema de la setmana
Ens ha agafat la ceba de veure uns quants mots ceballuts, tu.