Definició
Adverteix que una meteorologia adversa comporta que la gent es quedi a casa i els comerços estiguin buits i, per tant, no tinguin beneficis.
També: carrers mullats, calaixos eixuts. Una variant valenciana fa: «Carrer banyat, calaix eixut, | dependent content i amo fotut».
Etimologia de calaix
Una de les accepcions de calaix és ‘lloc on hom guarda els diners producte de la venda en un establiment comercial’. Segons Joan Coromines, «relacionat de prop amb el pallarès calàs ‘dipòsit de fusta per al gra o el pa’ i el francès calais ‘panera d’anar a mercat’; segurament provenen del grec kálathos [κάλαθιος] ‘cistella, panera’ o, més aviat, del seu diminutiu kaláthion [καλάθιον]».
Usos
D’aquest fet ja se’n té constància des dels segles XVIII i XIX a causa de l’augment d’establiments comercials. I és que el mal temps i, sobretot, la pluja, no conviden gens a sortir de casa i anar a comprar i, per tant, això fa que se’n ressentin els botiguers, que quan plou tindran pocs ingressos. El refrany ens remet indefectiblement a l’esperit comercial del poble català, l’esperit del senyor Esteve de la botiga de vetes i fils que caricaturitzava Santiago Rusiñol a L’auca del senyor Esteve.
Joan Antoja, Anna M. Matas i Víctor Pàmies, 101 dites il·lustrades per a tothom (Valls: Cossetània, 2022), pàg. 164
Ex.: «Avui comencen les rebaixes però si aquest xàfec dura tot el dia no vindrà ningú a comprar, carrers molls, calaixos eixuts.»Recordo prou bé que, quan jo era notari de Ponts, la meva primera notaria, m’esperava amb candeletes el dimecres, precisament perquè era el dia del mercat setmanal i, per tant, quan la gent de la comarca hi feia cap.
Josep M. Puig Salellas, Història difícil de quatre dones (Barcelona: Edicions 62, 2008), pàg. 137
Sempre que no plogués, perquè aleshores la gent no es movia de casa i, com deia Josep Pinós, el propietari de l’immoble del carrer de Vilanova on jo tenia instal·lat el despatx:
—Senyor notari, carrers mullats, calaixos eixuts.
Tema de la setmana
Dites i refranys que trobem a 101 dites il·lustrades per a tothom, de Joan Antoja, Anna M. Matas i Víctor Pàmies, publicat per Cossetània.
Carrer banyat, calaix eixut