caplletra f

Definició

Lletra majúscula emprada com a inicial del primer mot d’un text, d’un llibre, d’un capítol, d’un paràgraf, etc., amb intenció estètica, sovint ornamentada.

Usos

 • Prova de tornar a interrompre la lectura amb la primera pregunta que li passa pel cap. Però ara nota que li costa aixecar els ulls de la pàgina. Hi està enganxat. Desenfoca els ulls del text i es fixa en l’enorme caplletra que presideix la pàgina. S’hi aferra com si fos un escull al corrent just abans d’un salt d’aigua.
     —Aquesta lletra és preciosa —balbuceja sense poder aixecar els ulls del paper—. Què representa?
     —Concentrem-nos-hi ara —fa el mag amb una veu molt greu, assenyalant el monograma—. Llegim lliurement aquesta imatge on balancegen els extrems i xoquen.
     L’Sten troba que ni la il·lustració ni la caplletra no és gaire espectacular, però no diu res ni s’oposa a reprendre la lectura.

  , Farsa (Barcelona: Planeta, 2006), pàg. 275
 • Banquet de luxe el que faran els cucs amb els regalims de les nostres caplletres privades, irades pel sobtat repòs. Saps, dius, que un dia ens retrobarem, que serem diferents, i què. Que potser ens hem trobat ja.

  tx , tx Desamar (Tarragona: Arola, 2005), pàg. 26

Tema de la setmana

Mots i expressions derivats de ‘cap’ 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lligar capsportar-ne alguna de cap