caparra f

Definició

Pesadesa de cap, mal de cap.

El cava extremeny que Acebes va beure per cap d’any li provocà una caparra terrible.

Usos

  • Què havia de fer? Explicar la veritat als meus il·lusionats amfitrions? Que, de tots els menjars, l’únic del món que em provoca repugnància són les ostres. O callar i adduir cansament i en secret atipar-me de les xocolatines que porto sempre a la motxilla per a casos d’emergència? Vaig optar pel silenci i vaig començar a atacar el pa amb mantega i el blanc californià, que em produeix caparra (per més que els experts em parlin de la bondat dels ceps i els sòls, a mi els vins de Califòrnia em fan un mal de cap terrible).
    Isabel Coixet, «Ostres gegants fregides» (Dominical d’El Periódico de Catalunya, 11 de juliol del 2004)

    Escric des del dol, però no el dolor, per la mort de Joan Ferraté. L’he llegit als diaris i els tòpics m’embarbussen les paraules a l’àrea del cervell on s’ordena el llenguatge. Però no tinc mal de cap, més aviat una caparra immensa, un cansament anímic desangelat, la sensació d’un edifici vacil·lant que ha quedat sense bastida.
    Xavier Coromina, «El tens tot, el cos que desitges» (El Punt, 19 de gener del 2003)

Tema de la setmana

A alguns les festes potser els han deixat una bona caparra, mentre que d’altres les han aprofitat per constatar que, començant per ‘cap d’any’, hi ha un munt de paraules i expressions derivades del mot ‘cap’. Aquests dies en veurem unes quantes.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

l’home dels nassosde cap a cap