bosó m

Definició

Partícula que obeeix l’estadística de Bose-Einstein.

Etimologia

Del nom del físic indi Satyendra Nath Bose (1894-1974). No confondre amb Bosó I (? – 888), rei de Provença i cunyat de l’emperador Carles el Calb.

Usos

  • A finals de la dècada de 1920 es va establir que tots els àtoms poden classificar-se dins de dues categories: bosons i fermions. Els bosons deuen el seu nom a Bose, que en va descriure el comportament. Es tracta de les partícules (al nostre cas, àtoms) que tenen un comportament gregari i els agrada fer totes el mateix, fins al punt que hom acaba confonent-les del tot per sota de certa temperatura. És com trencar uns quants ous en un plat: no sabem on comença un i on acaba l’altre i, amb una mica d’habilitat, podem fer-ne una truita, on la identitat de cadascun s’ha perdut del tot. Els físics anomenem aquesta «truita de bosons» «condensat de Bose-Einstein».

    Jordi Mur, «Aparellaments ultrafreds» (Avui, 12 de març del 2005)
  • La seva versió de la frase equival a aquesta altra: «La partícula divina: si l’univers és la resposta, ‘quina era la primera qüestió?» Irònica circularitat, perquè la resposta va per davant. El títol és la resposta del subtítol. La primera qüestió és l’anomenada partícula divina, el polèmic i misteriós bosó de Higgs. Una curiositat invencible m’empeny a furgar en l’origen de la meva versió de la frase.

    Jorge Wagensberg, Si la natura és la resposta, ¿quina era la pregunta? i uns altres cinc-cents pensaments sobre la incertesa (Barcelona: Tusquets, 2003), pàg. 16

Tema de la setmana

Aprofitant que aquesta és la setmana de la ciència i que aquest és l’any mundial de la física, no ens podem estar d’enviar uns quants mots relacionats amb el tema, començant pel d’avui que, a més a més, també és un epònim. Durant aquesta setmana us voldríem presentar la molt recomanable revista Mètode, de la Universitat de València, a aquells que encara no la coneixeu. Val realment la pena! L’objectiu de Mètode és la difusió de la investigació científica. (Voldríem fer constar el nostre agraïment a Jordi Mur pel seu assessorament en els mots d’aquesta setmana.)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

entretzenar-seperiheli