bòlit m

Definició

1  Tros de fusta cilíndrica acabat en punta a tots dos extrems, que es fa saltar pegant-li, quan està ajagut, un cop de dalt a baix prop d’una de les puntes.

Jugar a bòlit.

També: bèlit

2  anar de bòlit  Actuar precipitadament sense saber ben bé què cal fer, surti el que surti, a causa d’estar desorientat, de tenir moltes ocupacions, etc.

Etimologia

Variant de bòlid per comparació amb l’aeròlit, que no se sap on va a parar.

Usos

  • Un any més, la Gimcana TMB va posar la nota imaginativa i l’originalitat a la festa. Als gairebé mil equips participants se’ls va fer anar de bòlit durant unes quantes hores buscant aquí i allà coses tan estranyes com una barriola. «Què és una barriola?», preguntaven els concursants en el control situat a l’entrada del Fòrum. «Sempre els posem algun objecte amb un nom difícil, perquè n’hagin de buscar el significat», comentava un dels organitzadors. Altres objectes que ahir van tenir un valor especial van ser: una cremallera de trenta centímetres, una pala matamosques, una bombolla de sabó, una flor de paper, un llibre amb les cobertes enquadernades de color vermell, un Tamagotxi viu, un embut, sis olives farcides amb maionesa i col·locades en una ouera de cartró o de plàstic, tres culleres enganxades i un botó amb tres forats.

    Rosa Díaz, «Què és una barriola?» (El Punt, 26 de setembre del 2005)

Tema de la setmana

Mots amb homòfons (avui: bòlit/bòlid)… i una barriola és una xarxa per pescar o per evitar els mosquits.

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

capçaalegar