banzim-banzam adv

Definició

Amb un moviment de fort balanceig, especialment en l’acte de caminar.

Anava banzim-banzam carrer Major amunt.

El banzim-banzam de les onades sempre el tranquil·litzava.

Etimologia

Mot de creació expressiva i formació imitativa, que marca l’alternativa de moviments mitjançant la repetició consonàntica amb vocals oposades.

Usos

 • El primer que es va presentar va ser el vell Cabanes. Anava net com una patena. Va travessar el jardí amb aquella manera de caminar banzim-banzam, com un vell llop de mar, i després de donar la mà a Robert, es va asseure ple de satisfacció i va estirar les cames. Sense omplir la pipa, va treure l’encenedor que tenia una gran cua de ble i el va mirar una estona.

  Mercè Rodoreda, Aloma (1936/1968)
 • I l’última nit de pluja va ser molt gros. De trons i de llamps, com si els regalessin. No podia dormir: tenia la finestra oberta i veia els arbres i l’eucaliptus banzim-banzam, d’una banda a l’altra. I les fulles més pobres queien per terra i al sostre se m’hi van fer un parell de goteres. A la matinada tot es va calmar i la pluja queia compassada i petita. A les deu va sortir el sol com un príncep i tot el mar es va fer blau.

  Mercè Rodoreda, Jardí vora el mar (Barcelona: Club Editor, 1967)

Tema de la setmana

Reduplicacions

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “banzim-banzam”

 1. Lou Hevly — Manresa

  En anglès: wobbling, swaying, undulating
  He waited for Daisy every evening in the parking lot of the printing press, and they would ride back to her farm, the two of them on her bike, wobbling along.
  Title: The coffins of Little Hope
  Author: Schaffert, Timothy.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a corre-correntstenir el cor robat