Definició
Expressió d’incredulitat o de rebuig, per a indicar que una cosa no pot ser.
Dius que ahir es van vendre pocs llibres? Sí, home, ara plouen figues!
També: com ara plouen figues (o naps), tan cert com ara plouen figues
Usos
Nicolau, assegut al costat de la porta, mirava de taponar amb una mescla fangosa els forats d’una vella caldera que havien decidit arraconar. La nit abans ell i Paula s’havien escridassat per aquella caldera.
Isabel Ledo, Entre dos mons (Barcelona: Edi-Liber, 1998), pàg. 34
—No la llenceu, que jo l’arreglo! —havia assegurat.
—Tan cert com que ara plouen figues l’arreglaràs, ximple! Que no veus que sembla un sedàs? —remugà ella—. Més val que t’oblidis de la caldera, que prou feina tindràs demà.
—Ja ho faré quan l’hagi arreglat —li respongué, sorrut.Entre llàgrimes, mocs i sanglots vaig dir que el Llistosella i jo havíem clissat un dels vigilants que obria la famosa capsa de llauna i que s’omplia la butxaca de borregos. Per embolicar la troca, vaig dir que ens n’havia donat un a cada un i que ens va amenaçar que ens arrencaria les orelles si ens n’anàvem de la llengua. Em vaig empatollar una història tan certa com ara plouen figues. Però s’ho van creure!
Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Proa, 2011)
Tema de la setmana
Al nostre país la pluja no sap ploure, com bé va observar Raimon. Aquests dies veurem algunes locucions amb ‘ploure’, a veure si a còpia de fer-les servir els núvols s’animen a fer el que toca per aquesta època. «Qui portarà la pluja a escola? Qui li dirà com s’ha de ploure?»