Definició
1 Cosa que abriga, especialment quan és de roba.
Van aguantar llarga estona sota la pluja sense un mal abrigall.
2 Conjunt de la roba del llit.
Etimologia
D’abrigar, del llatí aprīcare, ‘escalfar amb el sol’, derivat d’aprīcus, ‘assolellat’.
Usos
A l’hivern, dormíem amb llençols de cotó, una manta primeta, una manta doble de llana —i una altra més, si calia— i un cobrellit amb sanefes en relleu. La casa era tan gelada que, abans d’anar a dormir, ma mare ens posava la bossa de l’aigua calenta allà on anaven els peus. Gastàvem pijames apelfats i peücs. A mesura que avançava l’hivern, doncs, el llit s’anava engordint i moltes nits abans de tancar el llum ens preguntaven: «Ja teniu prou abrigalls?».
Teresa Tort, «Abrigalls», publicat originalment al blog Agafada al vol el 28/12/2015, reproduït a l’InfoMigjorn 1.242, 15/01/2016
Abrigalls, en plural, significa el conjunt de la roba del llit. I sobre aquest element domèstic havien versat un bon grapat de converses familiars. Als altells dels armaris guardàvem les mantes de les reiaies. Pesaven tant i escalfaven tan poc, que només no les llençàvem perquè llençar era un verb desconegut a casa. De fet, quan ma iaia ens explicava com dormia de petita, aquells teixits agafaven una simbologia llegendària.
Tema de la setmana
Què és InfoMigjorn? Molt senzill: un butlletí digital sobre llengua catalana que es publica des del 2008. Aplega articles, notícies i altre material, de vegades inèdit, sempre relacionat amb la llengua. Aquesta setmana us oferim un tast dels InfoMigjorns publicats des del gener: n’hem triat uns quants mots i als enllaços trobareu els butlletins complets d’on els hem tret.