a trompons loc adv

Definició

En gran abundància.

Tenia diners a trompons.

Menja i beu a trompons, sempre està afamat.

Etimologia de trompons

Derivat de trompa (‘a grans cops de trompa, en abundància’) amb el sufix -ons.

Usos

 • L’estiu hauria estat molt tranquil, el més tranquil de tots, si no hagués estat per la mona. De disgustos i d’enrabiades, a trompons.
     Un germà de la Miranda la va venir a veure; era el que li havia escrit des del seu poble. Va venir amb una mona. Es va estar una quinzena de dies a can Bergadans i quan se’n va anar va deixar la mona, per record, a la Miranda.

  Mercè Rodoreda, Jardí vora el mar (1967)
 • —Estàs preparat per a anar a l’institut? Ara ja no serem xiquets de primària.
     —Preparat? Perquè tothom em mire com si fóra un extraterrestre? Tu m’has vist? Parec el ninot de Michelin. Estic horrible!
     —Estàs un poc més plenet. Però no n’hi ha per a tant. És una qüestió d’estil, mira’m a mi.
     —Sí, ja et veig, la teua àvia t’ha farcit com els pebrots.
     —És que guisa com els àngels.
     —Però el que a mi em passa és diferent. És l’efecte dels corticoides, menge i bec a trompons, prompte em posaré com una truja, sempre estic afamat, un dia em vaig cruspir un quilo de carn sense tindre gana. Acabe de dinar i vaig a la nevera a buscar-ne més.

  Gemma Pasqual, Roger lo Pelat (Barcelona: Barcanova, 2007)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un exemplar del Diccionari etimològic manual de la llengua catalana, de Joan Coromines, gentilesa d’Ara Llibres. En sortejarem un altre més entre la resta d’encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de peta contrapèl