camps elisis

Definició

En la mitologia grega, els camps elisis (o, simplement, l’Elisi) és el lloc de pau i felicitat on anaven els homes virtuosos després de morts. Per extensió, s’usa com a sinònim de ‘paradís’.

Etimologia

Del llatí Elysĭus, del grec Ēlýsios [᾿Ηλύσιος], d’ēlýsion (pedíon) ‘camp ēlisi’ o ‘sojorn dels benaurats’; el mot té parentiu amb ḗlython, imperfet d’érkhomai ‘anar’, d’on vindria a significar ‘l’indret on hom va’.

Usos

  • A mi m’agradaria de cantar un himne sorollós i retrunyent a la literatura virtuosa. Seria preferible que el món fos diferent i que poguéssim passejar-nos per uns camps elisis endolcits per la sonsònia de les fonts d’aigua de Vichy, bressolats en els efluvis de les verdures i en els perfums tan saludables dels ravenets i dels espàrrecs. Seria també molt plausible que tots tinguéssim una salut perfecta i uns anhels incomparables. Tot això, ho veuran els nostres néts quan el socialisme estigui definitivament implantat.

    Josep Pla, «L’alcohol i el tabac», dins Humor, candor… (Barcelona: Destino: 1973), pàg. 156
  • Una mà de gegant em caça al vol. Salvada! M’alça fins als núvols. M’observen uns ulls amples com bassals, on m’emmirallo: soc tan xica com l’estam d’una flor.
       —Vostè és déu? —demano.
       —Només un tità —respon, mentre em diposita, delicadament, als Camps Elisis, per on veig que transiten Homer, Safo, Virgili i altres poetes de renom. Colpida per tanta majestat, m’hi poso al darrere, al rebuf, i els segueixo, enganxada com una romaguera.

    Miracle Sala, «Entre els grans», dins Piscolabis (Berga: L’Albí, 2021)

Tema de la setmana

Ressons dels mites grecs

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

taló d’Aquil·lesentre Escil·la i Caribdis