Definició
Àpat.
No tastava mai res entre repàs i repàs.
Etimologia
Del francès repas, mateix significat. Segons el DCVB s’usa a l’Empordà i a Andorra, però possiblement es diu també en altres bandes. Segons Joan Coromines, «és un francesisme: certament inadmissible; encara que a l’Alt Pallars ha pres cert arrelament popular en el sentit del dinar de funerals (Farrera) o del que fan per celebrar la matança del porc (Àreu)».
Usos
El meu germà, que és gran afeccionat a jugar al futbol —malgrat haver-s’hi ja trencat un braç i una cama—, el veig purament a les hores de repàs. Ell fa la seva vida. Jo vaig tirant. No enyoro pas Barcelona i menys la universitat. La vida de poble, amb els amics que hi tinc, m’agrada.
Josep Pla, El quadern gris (1966), 8 de març de 1918Des de l’aparició de les primeres orenetes fins que fa fred, els senyors Maspera fan vida de porta. Vull dir que fora de les hores de repàs o de dormir estrictes es passen la vida a l’entrada mateixa de casa seva. Una porta de vidres, que a l’estiu és sempre oberta, els separa només del carrer. Com que el carrer és cèntric, sempre passa un o altre, i això els entreté. A l’hivern, amb un disgust que no poden dissimular, es retiren al menjador i fan una mica de braser.
Josep Pla, El quadern gris, 21 de juliol de 1918
Tema de la setmana
Algunes maneres de dir ‘àpat’
“Quan ens vam casar, jo encara em vai casar de negre com tothom. La festa la vam fer a l’Hotel Pyrénées. Primer vam anar a l’iglésia, ens vam casar i vam anar a fer lo repàs. I de viatge vam anar a Barcelona, una setmana, és tot lo que vam fer.”
Maria Cerqueda, Andorra la Vella
“Com és ara, que els homes d’abans, Déu ens en guard de posar-s’hi, a la cuina! Ara és moda, pro allevons no. No ajudaven absolutament en res, i la dona, que si les criatures petites, que si tenir el repàs dels homes… La dona feie molta feina, sí.”
Maria Moles, Encamp
Del llibre Dones d’Andorra (2006), d’Adelaida Garcia Puy i Montserrat Ronchera Santacreu
via Twitter https://twitter.com/calreflex/status/1352172846307549184