Definició
Local a peu pla i amb porta al carrer on es ven al detall algun tipus de producte.
La Rosa i la Isabel han posat una botiga de roba.
Tenir botiga. Plegar la botiga.
Etimologia
Del grec bizantí apothḗkē [ἀποθήκη], ‘dipòsit, magatzem’, llatinitzat en apotica a causa de la pronúncia grega itacista apothíki. Altres mots de la mateixa família són botiguer, rebotiga, apotecari i bodega.
Usos
Per als catalanoparlants d’origen castellanoparlant, ‘botiga’ recorda massa ‘farmàcia’. A més a més, botica és una paraula cada dia més en desús, pròpia del segle XIX, del Madrid de Galdós i Mesonero Romanos. Per aquesta raó sospito que, d’una manera inconscient, una colla de catalans refusen ‘botiga’ i recorren a la paraula que els és més habitual: ‘tenda’, degut a tienda. Com ho diuen els valencians i els de les terres de l’Ebre.
Enric Gomà, Control de plagues. 92 paraules catalanes per fumigar (Barcelona: Pòrtic, 2018), pàg. 207En aquest poble —amb el permís de l’Associació de Dones—, la carnisseria, els forns i les botigues de queviures són les institucions femenines per excel·lència. Estan repartides de manera que, per fer tot el recorregut, has de passejar-te per un cinturó intern que balla més o menys concèntric a la ronda perifèrica. Aproximadament a mig camí entre la Pastisseria i el Forn, hi penja la Plaça, i els dies que hi ve el Peix o alguna parada de roba o de sabates ja es pot dir que tenim un circuit comercial arregladet.
Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: RBA La Magrana, 2011)
Tema de la setmana
Mots trobats a Control de plagues. 92 paraules catalanes per fumigar, d’Enric Gomà (Pòrtic, 2018)