Definició
Comportar-se molt discretament, sense fer res que cride l’atenció dels altres.
El meu sogre és molt bon home, no fa ni pols ni remolí. Ja fa anys que el tenim en casa i no molesta ni miqueta ni gens.
Definició i exemple extrets d’El valencià de sempre, d’Eugeni S. Reig (Alzira: Bromera, 2015)
També: no alçar pols ni remolí, no moure ni pols ni remolí, sense pols ni remolí
Etimologia de pols
Del llatí pŭlvis, pŭlvĕris, mateix significat, que passà al gènere neutre en llatí vulgar amb acusatiu pŭlvis, terminat en -s conservada en català. Altres mots de la mateixa família són polseguera, polsós i polsim (i qui no vulgui pols que no vagi a l’era).
Usos
A Santa Pola diu que hi havia tres matrimonis que eren veïns i amics de tota la vida. Els tres hòmens, Vicent, Toni i Joan, eren tres bonassos que no feien pols ni remolí i que mai no havien donat un què dir però, certament, no eren d’allò més espavilats.
Joaquim González i Caturla, «Els enganys de les dones», dins Rondalles del Baix Vinalopó (Alacant: Institut Juan Gil-Albert, 1987)Aquesta mateixa gent ha presenciat, durant més de vint anys, com el valencià era greument discriminat i pràcticament silenciat en l’esfera pública —tot i que en teoria és cooficial—, s’impedia a centenars de milers de pares (tal com sona) d’exercir el seu dret a una escolarització dels fills en línies en valencià, i el seu ús reculava d’una manera tan brutal que l’ha fet passar de majoritari (tal com sona també) a molt minoritari en tres dècades, és a dir, des que hi ha estadístiques fiables. Mentre passava tot això, no han dit ni una paraula. Al capdavall, aquest és l’equilibri lingüístic que propugnen. Si el valencià no se sent, no crea cap problema, i si es mantenen les condicions perquè desaparega, ja es morirà tot sol, sense pols ni remolí. Una molèstia menys.
Enric Sòria, «Sense pols ni remolí» (El País, 9 de febrer del 2017)
Tema de la setmana
Suggeriments dels subscriptors de RodaMots. L’expressió d’avui és una proposta d’Enric Alegre i Bayarri, d’Almàssera (Horta Nord). Només s’usa en valencià o també es diu en altres contrades?