Definició
1 Que és de poc alguna cosa, que no en té encara experiència.
Un poeta novell. És novell en l’ofici de fuster.
2 Nat, fet, de poc.
Treia dels nius les orenetes novelles. Un vi novell.
3 Primerenc.
Fruits novells.
Etimologia
Del llatí novellus, mateix significat, diminutiu de novus, ‘nou’.
Usos
Fa un batec d’ales cada mot novell
Josep M. López-Picó, «La poesia» (1914)
quan cerca, lliure, la volada franca
i fuig de mi com del seu niu l’ocell,
deixant-me un lleu tremolament de branca.De la cortina per on s’ha esfumat madame Lulú en surten fins a sis noies en disciplinada formació. En silenci, sense ni tan sols mirar-se entre elles, fan un mur davant els dos clients que ara jauen en dos sofàs d’entapissat barroc. Una Botticelli, una Ingres, dues Romero de Torres, una petita Gauguin i una negra preciosa que mai ningú s’ha atrevit a pintar.
Marc Pastor, La mala dona (Barcelona: La Magrana, 2008)
—Marianne, Monique, Rosa, Maria, Adriana i Eram —les enumera madame Lulú—. Si els senyors no troben el que busquen, els en puc mostrar més…
Però la meretriu va sobre segur, perquè sap que en Makarov es torna boig per la pèl-roja, i ha intuït prou ràpid que en Corvo (pel fet de ser novell, per la mirada i el to de veu) triarà l’oriental, com acaba passant. La dona posa una mà sobre l’altra i deixa que un incisiu d’or li brilli entre els llavis que tensen el somriure d’una guineu.
Tema de la setmana
Josep Maria Espinàs, al Diccionari de falses etimologies, aventurava l’etimologia més fàcil per a novell: «no vell», és a dir, nou. Nou com el Canal 9 (que ja no ho era tant, de nou) que acaba d’extingir-se, esperem que temporalment. Tot recordant que el 9 del seu nom jugava amb l’homonímia entre el número nou (també pel Nou d’Octubre?) i l’adjectiu nou, aquests dies veurem altres paraules i expressions relacionades amb nou en el sentit de ‘no vell’.