tàper m

Definició

Recipient de plàstic que tanca hermèticament i s’usa per guardar-hi o dur-hi menjar.

L’ús dels tàpers s’ha generalitzat entre els treballadors que no poden dinar a casa.

També s’usa la forma túper. Segons el lingüista David Paloma, la pronúncia tàper és «com si dels túnels en diguéssim tànels, amb una a de luxe que no hem volgut mai».

Etimologia

Adaptació de l’anglès tupper, derivat de la marca comercial Tupperware (registrada i patentada pel químic nord-americà Earl S. Tupper el 1946), que manufactura aquesta mena d’envasos.

Usos

  • El tàper no és un invent nou. En la història del proletariat i dels autònoms, hi trobem avantpassats digníssims que, a més a més, tenen, en castellà i en català, noms tan fonèticament i ortogràficament saborosos com fiambrera i carmanyola. En quin moment ens va semblar que aquestes denominacions autòctones no eren prou sofisticades per a la nostra sensibilitat i que havíem d’abraçar la practicitat d’un anglicisme prou consolidat com tàper (un anglicisme que, a més, incorpora la condició plastificada de l’invent)? No ho sé.

    Sergi Pàmies, «Visca el tàper!» (La Vanguardia, 4 de gener del 2013)
  • Potser farem vacances més curtes i més cutres. Qui sap si recuperarem l’hàbit dels inicis de la Visa, quan encara ens apuntàvem què anàvem gastant. I si cal recuperarem la filosofia del túper i la nevereta, per plantar cara a la inflació en les ampolletes d’aigua, que te les claven a preu de transvasament, quan en realitat només són «captacions puntuals de líquid» perquè el nen deixi de repetir «Papa, tinc set».

    Carles Capdevila, «Adéu a la crisi» (Avui, 16 d’abril del 2008)

Tema de la setmana

Marques registrades que han esdevingut mots comuns 

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cel·lofanaveronal