a recer loc adv

Definició

A cobert; sota un sostre o empara.

Quan va començar a ploure ja érem a recer.

És una planta que necessita estar a recer; és delicada.

Etimologia

Variant de recés (del llatí recessus, ‘lloc de refugi, d’aixopluc’, derivat de recedere, ‘retirar-se’), originada segurament per haver estat sentida aquesta com un plural (rece(r)s/recer).

Usos

  • En Tísner, que ja havia escrit per a La Rambla una sèrie d’articles-reportatges molt valents contra el terrorisme, fou gairebé obligat pel govern autònom de Catalunya a exiliar-se a França perquè la seva vida corria perill. Però en Tísner no era home, ni ho ha estat mai, per quedar-se a recer fugint d’una temença, sobretot en uns moments tan cabdals per al nostre país. Retornà a Catalunya, a temps per protagonitzar una aventura apassionant: convertir L’Esquella de la Torratxa, que llanguia i era a punt d’extingir-se, en un setmanari humorístic modern i combatiu.

    Pere Calders, «El ninotaire (i tota la resta) Tísner», pròleg a Dibuixos de guerra, de Kalders i Tísner (Barcelona: La Campana, 1991), pàg. 11

Tema de la setmana

Aquest dissabte farà cent anys del naixement de Pere Calders (1912-1994). Ens afegim a l’homenatge dedicant-li aquesta setmana. Els mots que en veurem, però, no provenen dels seus populars contes, sinó que els hem tret d’altres parts menys conegudes de la seva obra. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fitapatum