rossinyol m

Definició

Ocell de l’ordre dels passeriformes, de la família dels túrdids (Luscina megarhynchos), amb les parts superiors de color bru rogenc i les inferiors més clares, fortament territorial i que s’alimenta de cucs, petits insectes i aranyes, apreciat pel cant del mascle.

Etimologia

Del llatí vulgar lusciniolus, diminutiu de luscinia o luscinius, mateix significat, amb dissimilació consonàntica de la primera l en r i vocàlica de roissinyol en rossinyol.

Usos

  • Els rossinyols canten molt bé, però sospito que el seu cant té matisos, que jo no puc apreciar com poden fer-ho les persones enteses. Hi ha d’haver excel·lents rossinyols, de primera i gran qualitat, de gargamella privilegiada, i d’altres més precaris i fluixets. A mi, m’agraden sempre, tot i saber molt bé que el nombre de les seves línies melòdiques és molt limitat, extremament curt i numèricament escàs. Davant aquesta limitació, hi ha persones que, escoltant el rossinyol i pensant en els prodigis tan variats de la veu humana i en el nombre considerable de melodies que s’han escrit, consideren que els rossinyols són monòtons i d’una amplitud molt precària. És un fet inqüestionable, però a mi m’agraden sempre i no em canso mai d’escoltar-los, perquè sóc conservador i em crec que en la vida, que té tan poques coses agradables, menysprear-ne una de sola és una salvatgeria absoluta i real.

    Josep Pla, «1963: el primer rossinyol», dins Les hores (Barcelona: Destino, 1971), pàg. 161

Tema de la setmana

Mots trets de l’obra de Josep Pla

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lleierrívol -a