relegar a l’oblit

Definició

Oblidar algú o alguna cosa, no recordar-la, no tenir-la present.

Tothom sabia que ràpidament relegaria aquella promesa a l’oblit, perquè era impossible de fer-la realitat.

Com que el llibre no em va dir res, l’he relegat a l’oblit.

Per a indicar que una cosa ha estat oblidada també podem fer servir uns altres verbs: jaure en oblit, restar en l’oblit, tenir en l’oblit, deixar en l’oblit, etc.

Etimologia d’oblit

Del llatí oblitus, participi d’oblivisci, ‘oblidar’.

Usos

  • De l’entrada de l’exèrcit franquista a Catalunya ençà, el nom de Prat de la Riba fou oficialment condemnat a l’oblit, la seva imatge arraconada a la cambra dels mals endreços, el seu record esborrat del calendari, la seva obra en part destruïda i la part indestructible declarada de pare desconegut i batejada en castellà. Ordres terminants de Madrid a les cuatro provincias catalanas. Muts i a la gàbia.

    Eugeni Xammar, «¿No era separatista Prat de la Riba?» (1967), dins Periodisme (Barcelona: Quaderns Crema, 1989)
  • La funció que té aquest flashback ve donada per la seva frase final: «Això passava en un temps remotíssim: a les quatre de la tarda». Amb aquesta declaració, el narrador insereix no ja la vida de Letizia, sinó la seva inhumació, esdevinguda fa tot just uns minuts, dins un passat més que llunyà. De nou pren sentit el contrast amb Ligeia: mentre que al conte de Poe el record de la vida de la protagonista, malgrat transcórrer uns quants mesos després de la seva mort, es manté despert i intens en la ment del narrador, a la Letizia espriuana el narrador no sols no té cap record d’ella viva, sinó que fins i tot sembla voler relegar a l’oblit el seu enterrament realitzat fa pocs minuts; uns minuts que, hiperbòlicament, ja formen part d’un temps allunyadíssim i remotíssim.

    Jordi Malé, «Letizia: un conte de Poe, però amb Espriu i amb un humor de por», dins la miscel·lània Estudis de llengua i literatura catalanes/LII (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2006), pàg. 76

Tema de la setmana

Remembrances i oblits

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

remembrançaqui no té memòria ha de tenir cames