Definició
Personatge popular del pessebre nadalenc, representat per una figureta de pastor en actitud de cagar.
Etimologia
De cagar, del llatí cacare, mateix significat, mot de formació expressiva.
Usos
Ultra el paisatge fet infantívol del pessebre, cada figura és un senyal, ho són fins el bou i la mula. No cal dir-ne més. Però la nostra sornegueria, tan catalana, ha inventat el caganer, personatge que mai no ha estat a casa; però, si el teniu, el caganer també pot explicar-se gairebé amb teologia, vull dir teologia d’espardenya. Tots —tots— som caganers. Tanmateix no som caganers del tot, encara podem cantar per Nadal, i les cançons no fan pudor.
Josep M. Ballarín, «Nadal, una festa» (Lletres, desembre 2006-gener 2007)Entre el sector de figura artesana es troben els enginyosos paradistes que any rere any es dediquen a deixar-ne més d’un amb el cul a l’aire. Els caganers d’aquest 2007 anirien des del caganer antiavalots passant per la consellera Tura i Gaudí amb la Sagrada Família. Futbolistes com Henry, Oleguer i Tamudo també tenen la seva figura d’honor al pessebre. Woody Allen, el rei i la ministra de Foment s’estrenen com a caganers.
Remei Bori, «El rei i la ministra Álvarez, caganers a la fira de Santa Llúcia» (El Punt, 1 de desembre del 2007)
Tema de la setmana
Mots nadalencs
A Catalunya Nord en diuen cagaire. A la població d’Illa, al Rosselló, tenen fins i tot un carrer (del Malpàs) que tothom anomena carrer del Cagaire perquè hi ha un personatge esculpit a la paret en actitud de cagar.
https://www.turisme-pirineusorientals.cat/el-cagaire/ille-sur-tet/pcular066fs000cq