watt m

Definició

Unitat de potència del sistema internacional, equivalent a 1 joule per segon (símbol: W). Són emprats correntment els seus múltiples i submúltiples: microwatt, mil·liwatt, kilowatt i megawatt.

Etimologia

Del nom del físic escocès James Watt (1736-1819).

Usos

  • La cruïlla entre una sobrevida invàlida i una mort imminent em va il·luminar la consciència amb la força d’una revelació. El rètol que indicava el camí de la supervivència era espectacular, amb neons intermitents, ofertes de pagui’n dos i emporti-se’n tres i un desplegament molt llaminer de senyals. El camí sense retorn, en canvi, s’insinuava amb una bombeta de seixanta watts. Vaig estimar-me més no fer res i, si de cas, esperar els esdeveniments.

    Sergi Pàmies, Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006), pàg. 13
  • La cosa és que m’ha arribat a les orelles que allà a la Patagònia xilena aneu escalfant motors amb uns socis vostres per engegar la construcció de cinc centrals hidrolèctriques al curs d’un parell de riuassos verges i desaprofitats de cap a peus, amb l’empantanament també d’uns quants milers d’hectàrees inútils i l’estesa d’uns quants quilòmetres de línies per a transportar els megawatts a la civilització a través d’ecosistemes intactes i reserves naturals que mai no han donat ni ofici ni benefici.

    Marta Rojals, «Per als fills de sa mare» (VilaWeb, 25 de juny del 2008)

Tema de la setmana

Ja feia temps que no dedicàvem una setmana a un dels nostres temes preferits, que són els epònims o mots derivats de noms de persones. Els que veurem aquests dies provenen de noms d’inventors, encara que no sempre en siguem conscients. El d’avui, a més, és d’aquells que ens porten d’un físic a un altre, perquè un joule ve del físic anglès del XIX James Prescott Joule i vol dir ‘unitat de treball o energia del sistema internacional equivalent al treball d’una força d’1 newton que es desplaça 1 metre en la direcció de la força’, i el newton ve d’Isaac Newton i vol dir ‘unitat de força del sistema internacional, igual a la força necessària per a comunicar una acceleració d’1 metre per cada segon a una massa d’1 quilogram’. Au, ja sabem unes quantes coses més! 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bany mariacàrter