uralita f

Definició

Nom comercial amb el qual és conegut a l’estat espanyol el fibrociment, un material per a la construcció, constituït per una barreja de ciment i una armadura fibrosa d’amiant, d’elevada resistència mecànica, ininflamable i molt resistent a l’acció dels agents atmosfèrics.

En lloc de fer una teulada va cobrir la caseta amb un sostre d’uralita.

Etimologia

Extensió del nom d’una marca comercial, de l’alemany Uralit, del nom de la serralada dels Urals, que separa Europa i Àsia.

Usos

  • Tenia una habitació de soltera a ca’ls seus pares, al poble, un poble d’aquests tan lletjos que hi ha a prop de Barcelona, amb uralita pertot arreu. Al damunt del llit hi tenia tot de peluixos, d’aquests tan lletjos, amb pèl pertot arreu. Un d’ells tenia cremallera per guardar-hi els pijames.

    Empar Moliner, Feli, esthéticienne (Barcelona: Destino, 2002), pàg. 173
  • Al mercat de Mossèn Sorell, que és una porxada de ferro i d’uralita, obrien ja les primeres parades, d’un furgó blanc dos homes vestits amb llargues bates o gavardines verdes descarregaven mitjos porcs molt nets, tota la pell i el perfil de greix blanquíssims i l’interior de color rosa i vermell de la carn, i els carnissers penjaven del coll pomells de pollastres grocs, madeixes de llonganissa tendra blanca i rosa, rodes de botifarres negres, de xoricets d’un roig vivíssim, molt purs són els colors de les carnisseries quan s’obren de matí i les carns estan sense estrenar encara…

    Joan F. Mira, Els treballs perduts (València: Tres i Quatre, 1989), pàg. 18

Tema de la setmana

Mots derivats de topònims

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

astracanadabadoc