ranxo m

Definició

Menjar que es fa per a molts i que es redueix generalment a un sol plat, com el que es dóna a soldats, mariners, presos, etc.

A la caserna servien un ranxo molt minso; molts reclutes el complementaven duent menjar de casa.

Etimologia

Del castellà rancho, derivat de ranch(e)arse, ‘allotjar-se’, del francès se ranger, ‘instal·lar-se’, derivat de rang, ‘rengle’; d’allotjament militar passà a significar el menjar de la tropa.

Usos

  • La tieta Badriia era una dona forta i activa i, si no fos per les difícils condicions de vida que havia patit des de l’inici del seu matrimoni i les limitacions que comporta mantenir una família tan nombrosa, hauria estat una destacada figura intel·lectual. A més de la desbordant imaginació i la facilitat de paraula, llegia tot el que li arribava a les mans d’història i política. Podia estar cuinant amb una mà, tot i que el resultat sovint semblava un ranxo militar, i amb l’altra subjectar un llibre.

    Pius Alibek, Arrels nòmades (Barcelona: La Campana, 2010)
  • Marcus va pronunciar aquell «sí, aquí s’acaba tot» i la presó sencera va emmudir. Els reclusos devien haver-se traslladat a una altra ala de la presó; segurament era l’hora del ranxo o del pati, i per això els sons s’havien apaivagat tant. Però jo volia creure que la presó, la presó com a tal, ens escoltava, que la fi del relat l’obligava a contenir la respiració.

    Albert Sánchez Piñol, Pandora al Congo (Barcelona: La Campana, 2005)

Tema de la setmana

Manlleus del castellà

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pinxomatxo