polemologia f

Definició

Ciència que aborda l’estudi interdisciplinari de la guerra com a fenomen social.

Etimologia

De polemo-, forma prefixada del mot grec pólemos, que significa ‘guerra’, i -logia, forma sufixada del mot grec lógos, que significa ‘paraula, raó, teoria, tractat’. De pólemos es deriven també mots com ara polèmic i polemitzar.

Usos

  • Hi ha moltes raons per les quals es mouen i es fan les guerres, als Balcans o al Caucas, a Europa, Àfrica o Àsia, ara o fa quaranta segles, tant se val. Són raons perfectament conegudes, documentades i estudiades per la ciència de la polemologia, que és disciplina poc coneguda, com qui diu secretament practicada, per vergonya. Hi ha raons religioses, econòmiques, territorials, ètniques i tribals, polítiques en general i altres epígrafs de la classificació de les raons polèmiques. N’hi ha una, però, que no es diu mai, la més secreta de totes: les guerres es fan, també i a més a més, pel gust de fer-les.

    Joan F. Mira, «El plaer de la guerra», dins Una biblioteca en el desert (Alzira: Bromera, 2009)

Tema de la setmana

Mots trets d’Una biblioteca en el desert, recull d’articles de Joan F. Mira publicat per Bromera. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de pèl en pèlcorfa