plaguejar v

Definició

Els diccionaris defineixen unànimement aquest verb com ‘fer el plaga’, cosa que ens obliga a anar a buscar-hi plaga (en aquest sentit, mot habitualment masculí): ‘persona que en tot troba un motiu de broma, que no es pren res seriosament’.

L’Albert sempre està plaguejant i no s’hi pot parlar seriosament.

Diu això per plaguejar, però en realitat pensa una altra cosa.

Etimologia

De plaga en el sentit de ‘flagell, calamitat’, del llatí plaga, ‘cop, ferida’.

Usos

  • Em rellevava [com a Escriptor del Mes] l’estimadíssima Montserrat Roig i vam seure en una taula rodona, al menjador de l’esmentada Casa dels Canonges, deu o dotze persones. Jo tenia a la meva esquerra el President i ell, la Montserrat Roig. Hi vam xalar de debò, explicant-nos facècies i interioritats inherents a la tasca de presentar-se cada dia —sovint diverses vegades— a públics diferents i a explicar-los els mil i un aspectes de la creació literària. Servo d’aquest àpat un record inesborrable. Poc hauria pogut pensar que aquella jovial Montserrat amb la qual plaguejàvem moriria al cap de dos anys.

    Avel·lí Artís-Gener, Viure i veure, vol. 4 (Barcelona: Pòrtic, 1996), pàg. 269
  • No van donar-nos ni un reglament, ni cap instrucció. Amb en Palau vam fer una excursió per tal de seleccionar l’emplaçament de l’observatori. Va ser escollit un turonet, des del qual es veia un gran tros de la línia i la rereguarda enemigues. En Palau, previsor, havia dut de Barcelona uns binocles de teatre que fins aleshores només havíem usat per plaguejar, recitant en veu alta, de lluny estant, les cartes o el diari que algú llegia ignorant la nostra curiositat.

    Avel·lí Artís-Gener, 556 Brigada mixta (Barcelona: Proa, 1999 [1943]), pàg. 41

Tema de la setmana

Avui fa cent anys del naixement d’Avel·lí Artís-Gener, Tísner (Barcelona 1912-2000). A part de recordar-lo aquesta setmana amb mots i passatges que traurem de la seva obra, us proposarem cada dia un petit enigma tret de les llegendàries definicions dels seus mots enreixats. Entre totes les respostes correctes rebudes, sortejarem cinc llibres d’en Tísner! Cada dia podeu enviar una resposta; com més n’envieu (fins a cinc, una per cada dia de la setmana), més probabilitats teniu de guanyar. Pareu atenció a la paraula que cal endevinar avui, que té 10 lletres: «Són africans, camacurts i capgrossos». Envieu la resposta a mots@rodamots.com (límit per rebre respostes: dissabte 2 de juny a les 12 del migdia). 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rovellós -osaterrissaire