Definició
De bon menjar.
Etimologia
De menjar, del llatí vulgar mandicare, llatí clàssic manducare, mateix significat, verb popular derivat de manducus, ‘fartaner, golafre; ogre’, derivat, al seu torn, de mandere, ‘mastegar’.
Usos
El senyor exercia sobre mi com una fascinació. Dona Maria Antònia, que era tan bona, no m’inspirà mai l’interès d’aquella ànima que se disputaven Déu i el Dimoni sense que a l’hora d’ara (aborrona sols de pensar-ho) es pugui saber qui ha guanyat en la lluita. Potser en aquesta angoixa radica l’amor que sempre li he professat i potser sigui ella, l’angoixa, aquella salsa que segons el senyor necessiten els plats per esser mengívols.
Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (Barcelona: Edicions 62, 1980 [1961])Hi ha una mena de saviesa convencional boletaire que sosté que un agost plujós prefigura una temporada excel·lent per als bolets, mengívols o no. Aquests dies, si es posa a ploure a la platja i entremig de la desbandada general veieu algú que no fa cara de contrarietat, no en dubteu: és un probable boletaire.
J.J. Navarro Arisa, «Miratge boletaire» (Avui, 4 d’agost del 2005)
Tema de la setmana
Aquesta setmana és ben mengívola… mot que ens va suggerir Vicent Moreno i Baixauli, de Catarroja (Horta Sud).