Enigmot XV: desllorigador

 

Rodamotaires del món,

La setmana passada vam celebrar que acaba d’aparèixer el llibre Els 100 refranys més populars (publicat per Cossetània) amb l’inici d’una campanya en què us l’oferíem en condicions prou avantatjoses. Entremig vam embolicar una mica la troca proposant-vos un enigmot, és a dir, demanant-vos als subscriptors que descobríssiu quin era el tema que s’amagava en els mots enviats durant la setmana: pica, sac, corral, barret i hoste. Aquí trobareu les bases completes del concurs.

Consignem alguns dels missatges més matiners, rebuts dimarts mateix, quan només havien rodat dos mots (pica i sac). El mèrit de Francesc Xavier Gil i Aysa (de Barcelona) és triple: és el primer missatge que rebem amb una possible solució, té el rècord de participació en els enigmes que hem fet (ha participat en quasi tots i n’ha encertat ben bé mitja dotzena) i, sobretot, intueix molt bé per on va la cosa (deu ser la pràctica): diu que el tema són «mots extrets de finals de refranys: de mica en mica s’omple la pica i no diguis blat si no és al sac». Però ¿i què fem amb els que reblen aquest darrer refrany amb «…i ben lligat»? Llavors sac no estaria ben bé al final. Gonçal Calvo, Ramon Sales i Marina de Ugarte (tots tres de Barcelona) també subscriuen el tema dels mots que formen part de refranys, sense embolicar-se en quina posició hi apareixen. Però encara som a dimarts i no podem dir blat…

Alexis Pi-Suñer (de Tepoztlán, Mèxic) i Josep Clapera Roca (de Granollers), en canvi, aposten pel tema dels contenidors (o recipients). Hipòtesi que guanya alguns adeptes l’endemà amb el corral (com ara en Xavier Gil, que canvia de bàndol, i també Jordi Sempere Soler, de Benicàssim, Francesc Garreta i Torner, de Barcelona, Cristina Rodríguez, de Reus, i Anna M. Lavara, de Santa Oliva, Baix Penedès). Efectivament, una pica conté un líquid, un sac pot contenir moltes coses i el corral conté animals. Fins i tot podríem encabir-hi el barret del dijous, que conté caps (o moltes altres coses, com ara guixes) i fa que altres concursants subscriguin el tema dels contenidors o recipients. Sembla que l’hoste de divendres hauria de desmuntar aquesta teoria. Si hagués estat hostal, encara: un hostal conté hostes, però què conté un hoste? Així i tot, divendres vam rebre encara una dotzena de missatges apostant pels contenidors i recipients (o variants del mateix tema, com ara la idea d’acollir). Potser si haguéssim fet com en altres enigmots, en què calia trobar el mot intrús, podríem haver descartat hoste i haver-nos quedat amb els altres quatre!

Tornem als subscriptors matiners, que sempre tenen el mèrit d’especular amb possibles temes quan encara no han rodat tots els mots de la setmana. Dimecres (amb pica, sac i corral enviats) Diana Vallverdú (de Barcelona), Teresa Cau (d’Argelers, Rosselló) i Imma Borrell (de Vilafranca del Penedès) van optar pel tema del camp, la masia o els pagesos. Tot i que a pagès hi ha piques i sacs (i evidentment corrals), això no treu que també n’hi hagi a ciutat (i fins i tot corrals, que jo n’he vist més d’un). Aquest tema encara va tenir alguns adeptes dijous (barret) i fins i tot divendres (hoste).

En tot cas dimecres alguns altres subscriptors, amb només tres mots sobre la taula, ja tenien clar que la cosa havia de girar entorn dels refranys: Adrià Marquès (de Begues, Baix Llobregat), Imma Cabré Homet (de Sabadell), Marta Ris (de Barcelona), Rosa Mas Prats (de Palma): aquesta darrera fins i tot ho argumenta citant un refrany amb corral que no és segurament el primer que ens ve al cap: «Dona refranyera, corral i barrera». Quina mala fama que té la gent refranyera, fins i tot en el refranyer! Deu ser allò de cria fama i posa’t a jeure… I, com diu Antoni Tudurí Gibeli, de Maó, «No hi ha res més clar que s’embull»!

L’embull es devia començar a desembullar amb els mots de dijous (barret) i divendres (hoste), que van desencadenar un devessall de respostes que apostaven decididament pel tema dels refranys. Oimés si tenim en compte que aquella setmana estàvem fent una campanya perquè la gent anés a comprar el llibre dels 100 refranys (encara no ho heu fet? Que badem o què?). Aquesta va ser la resposta més popular, ja que cada mot estava vinculat a un conegut refrany:

de mica en mica s’omple la pica
no diguis blat que no sigui al sac i ben lligat
per Nadal, cada ovella al seu corral
tants caps, tants barrets
hostes vingueren que de casa ens tragueren

No només va ser la resposta més popular sinó que era correcta, tot i que n’hi havia una altra, de correcta, a la qual Eva Ferrera (d’Arenys de Mar) es va acostar molt amb la seva proposta dansagràfica i que Rosa Castells (de Lleida) encerta de ple: «Cada mot reprodueix dues lletres (i només dues) del mot del dia anterior, però capgirades»:

pica > sac
sac > corral
corral > barret
barret > hoste

Francesc Borrell, de Blanes, dijous va fer també un meritori intent ludolingüístic: «Crec que la solució rau en què totes les síl·labes de les paraules d’aquesta setmana són paraules amb significat propi»:

pica -> pi, ca
sac -> sac
corral -> cor, ral
barret -> bar, ret

Llàstima que aquesta bonica teoria se n’anés enlaire amb l’hoste de divendres, ja que te sí que és una paraula, però hos no! Això el va fer apostar per la hipòtesi finalment guanyadora, la dels refranys.

Com hem fet en altres ocasions, a cada encertant hem assignat un número i fet el sorteig corresponent n’han resultat guanyadors Conxita Barrieras Martí, de Cabrera d’Anoia, Gonçal Calvo, de Barcelona, i Eva Ferrera, d’Arenys de Mar.

Recordeu que hem llegit totes les respostes amb molt d’interès i que us agraïm la participació entusiasta. Un agraïment també a Cossetània Edicions, que han tingut la gentilesa de donar-nos els llibres per als premis.

Fins al proper enigmot!

Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 12 / novembre / 2012

 

Els 100 refranys més populars
http://rodamots.cat/escreix/els-100-refranys-mes-populars/

Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2012/?w=45

Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-novembre-2012-bases/

Cada dia un mot
http://rodamots.cat/