Rodamotaires del món,
A més a més de fer rodar mots, com fem cada setmana, la setmana passada us convidàvem a esbrinar, a partir de les definicions embastades per Avel·lí Artís-Gener als seus llegendaris mots enreixats, quin era l’enigmot o mot enigmàtic del dia. En lloc de donar-vos les respostes totes de cop, us farem gruar una mica més i les anirem donant per entregues, una cada dia. L’únic que tenen en comú els mots d’aquesta setmana, doncs, és que van aparèixer un dia o altre a les graelles dels mots encreuats que feia en Tísner amb l’ajut inestimable de la seva companya Lluïsa Mercadet.
D’entrada volem fer constar el nostre agraïment als seus fills Raimon i Mireia, que ens han facilitat aquestes definicions i moltes altres que guardem al rebost per a una altra ocasió. També han estat les mans innocents que han triat els números que ens han permès repartir els llibres que havíem dit que sortejaríem entre els encertants (i que també anirem anunciant dia a dia). Així mateix aprofitem l’avinentesa per agrair la vostra participació i entusiasme, que han desbordat els nostres migrats recursos tècnics i humans, ja que hem rebut més de 600 respostes!
Dilluns havíem plantejat: «Són africans, camacurts i capgrossos» (10 lletres). Doncs bé, vam rebre un total de 85 missatges amb la resposta, dels quals 61 eren correctíssims: HIPOPÒTAMS. La definició del diccionari ens diu, entre altres coses, que aquests animalons (o animalots) tenen «cap i boca enormes, potes curtes» i que «viuen en els grans rius de l’Àfrica». Entre les altres respostes rebudes destaquen uns quants BOSQUIMANS i RINOCERONT, a més d’un repòquer de curiositats: HIPOTÀLEMS (s’hi acosta, però no és ben bé el mateix), TRISÍL·LABS (efectivament, els mots africans, camacurts i capgrossos són tots tres trisíl·labs!), ORANGUTANS (que potser podríem dir que són capgrossos però no camacurts i encara menys africans), CAMALLEONS (els camaleons també són capgrossos i camacurts, però ¿africans i de 10 lletres? Doncs afegim-hi una L i fem-los mig lleons: bona pensada) i MACATXUMIS (Carme, ja ens explicaràs què diantre són els macatxumis… sonen molt bé, però és que ni tan sols donen un trist resultat al Google! Ja és difícil, això).
El primer llibre tisnerià se l’enduu Rafel Mas Ferrer, de Palma.
Comentaris recents
esclata-sang
A Bocairent (la Vall d'Albaida), també. Anem a ap...
esclata-sang
A la Safor, majoritàriament es diuen bolo...
esclata-sang
A Eivissa i Formentera, pebràs....
eixavuiro
He llegit que a la definició poseu Osona i Ripoll...
sangtraït
A Illa de Tet (Rosselló), els pares conreuavan un...