avinença f

Definició

Acció d’avenir-se o concordar-se; l’efecte.

Hi havia avinença entre els germans i no discutien mai.

També pot voler dir un pacte o acord pres en un acte de conciliació judicial, sindical, etc.

Les dues parts han arribat a una avinença.

Hi ha un parell de refranys que fan «Més val una mala avinença que una bona sentència»; «Val més la més mala avinença que el millor plet guanyat».

Etimologia

D’avinent, d’avenir, ‘deixar de discrepar, d’estar en discòrdia’, del llatí advenire, ‘arribar’.

Usos

  • Ja sabeu el que s’anomena «un disgust». L’un cop, es produïa per rivalitats entre els del Casino i els del cercle esperantista; l’altre per qüestió de les banderes catalana i espanyola i de quina d’elles s’havia hissat més ostensiblement a l’envelat; l’altre, perquè un pagès, tot escoltant la música d’un batalló, havia dit, comentador: «Vaja una orquestra de patata!» i un militar l’havia volgut fer agafar… Però enguany, l’inveterat costum ha volgut trencar-se. La influència de la Ben Plantada s’ha exercit. Algú havia sospitat, al principi, que és justament d’ella d’on vindria el mal. Mes això no era conèixer-la prou. Perquè ella és equilibri, mesura i moderació, i al seu entorn només pot donar-s’hi concòrdia i benigna avinença.

    Eugeni d'Ors, «De la colònia que té l’honor de comptar-la en el seu si», dins La Ben Plantada (1911)

Tema de la setmana

Mots trets de La Ben Plantada ara que ha fet cent anys. Recordeu que ‘Cada dia un mot’ tanca per vacances fins al 9 de gener. Bones festes!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de fit a fitllar de foc