anar fent, com en Met de Ribes

Definició

Resposta usada, a manera de fugida d’estudi familiar o faceciosa, per contestar als qui pregunten «Què fas?», «Què fem?» o «Com va?», quan les coses no van gaire bé o van francament malament.

—Com vas, Andreu? —Anar fent, com en Met de Ribes… No sé pas si ens en sortirem!

L’equip ha perdut tots els partits que ha jugat fins ara, però l’entrenador hi posa bona cara i diu que van fent, com en Met de Ribes.

Etimologia

Met és la forma reduïda del nom Jaumet, diminutiu de Jaume.

Usos

  • En efecte, la mitologia ha incorporat personatges gairebé ignorats que, per camins difícils de descobrir, han vist expandit algun tret o altre de llur personalitat: tret real o imaginari, aneu a saber. Aquest és el cas del Met de Ribes. Quan algú és preguntat sobre com li van les coses, és corrent que respongui: «Anar fent, com el Met de Ribes». Heus ací, com a mínim, una resposta que no compromet a res. Segons la dita, el Met de Ribes fou l’inventor d’aquesta resposta salomònica, que té la virtut de deixar les coses tal com estaven. És brama que al Met de Ribes, en ocasió d’una riuada, el Freser se l’emportava aigües avall i que algú, potser per pur sadisme, li preguntà: «Què? Com anem?» A la qual cosa el Met va respondre, impertorbable: «Anar fent!».

    Xavier Fàbregas, Tradicions, mites i creences dels catalans (Barcelona: Edicions 62, 1979)
  • La força d’un «estat» el porta a «gelar» les relacions que té amb els seus administrats. I és empès per la rutina funcionària i per l’economia de les situacions. Allò que espanta més l’«estat» és la novetat. Allò que atribola més un funcionari una mica responsable d’un sector és d’acarar-se amb una situació que l’obligaria a sortir de l’anar fent que en Met de Ribes ens ha significat de manera remarcable.

    Jordi-Pere Cerdà, Cant alt: autobiografia literària (Barcelona: Curial, 1988)

Tema de la setmana

Expressions amb noms propis. La d’avui també té un altre nom propi, ja que és un suggeriment de Pere Canyadell, de Manresa.

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “anar fent, com en Met de Ribes”

  1. Carme — Girona

    Crec que un matís important en aquesta expressió és que en Met amaga les penes o les dificultats que té, fa veure que no passa res o no vol admetre els problemes. Per exemple, podríem dir que davant del que passa a Catalunya, Rajoy fa com en Met de Ribes (amaga el cap sota l’ala?).

    Respon
  2. Xavier — Ribes de Freser

    Té també la tirada llarga: “Anar fent, com el Met de Ribes. Anar fent riu avall” (tot plegat, que és com va contestar en Jaumet o Met davant l’adversitat en què es trobava, i vol mostrar una manera de captenir-se davant les adversitats, romanent inalterable).
    Tinc una explicació més llarga (no riuada… És llarg d’explicar)
    Quant a en Joan amb en “Tu rai”, aquí es fa diferent:
    (1)-Tu rai!
    (2)-En “Tu Rai”, si en fa d’anys que és mort!
    (1)-I ben bé que està allà al solei! (=cementiri).

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bon janestiuet de Sant Martí