Definició
Es diu d’una acció feta lentament (aplicat sobretot al caminar).
He vist el teu pare que passava tot xano-xano amb una aixada a coll.
També: xino-xano
Etimologia
De l’italià dialectal ciano-ciano, variant genovesa de piano-piano, ‘pla; calmós’, reduplicat.
Usos
Els arbres es veuen passar, però la veritat és que sempre estan immòbils. També entre la gent hi ha qui va de pressa i qui va xano-xano.
Joan Brossa, Fregolisme o monòlegs de transformació (Barcelona: Edicions 62, 1983)A una dotzena de passos trobà en Palmella, amb una mà a cada butxaca, caminant tot xano-xano. Ell li donà les bones tardes i ella ni va tornar-les-hi.
Víctor Català (Caterina Albert), Drames rurals (1902)
Tema de la setmana
Les reduplicacions són paraules formades a partir de la repetició d’un mot (nyic-nyic), encara que incloguin una petita variació (baliga-balaga). Lluny d’oferir-vos-en un poti-poti, n’hem fet una tria ben xino-xano perquè en gaudiu de bòbilis-bòbilis.
Recordo un acudit relacionat amb aquesta expressió. Un home està assegut a la terrassa d’un bar i veu un grup de xinesos que passa corrent. Al cap d’una estona, un altre grup de xinesos també corrents. I així unes quantes vegades, fins que al final veu passar un xinès sol que no corre. L’home li pregunta: –Com és que vostè va tan a poc a poc, si tots els xinesos que passen corren? I el xinès li respon: –Perquè jo sóc el Xino-Xano.