Definició
Manifestar una gran indignació, irritació.
Quan el vaig trobar, treia foc pels queixals; acabava de saber que el banc li havia cobrat 40 euros de comissió per ingressar el xec.
També: treure (o traure) foc pels ulls, o per la boca
Etimologia de queixal
De queix, ‘maxil·lar inferior’, del llatí vulgar capseum, ‘semblant a una capsa’, derivat de capsa, ‘capsa’, i capsus, ‘armadura de carruatge’, o bé directament d’aquest darrer.
Usos
Ningú no sabia que l’Eva Perón estava malalta quan va venir a Barcelona el 1947. Va fer esperar el Caudillo quasi dues hores a Montjuïc, amb l’Estadi ple de gom a gom, perquè dubtava quin barret posar-se o perquè el perruquer no li acabava d’encertar el pentinat. El Generalísimo treia foc pels queixals, «lo que hay que aguantar por un poco de trigo», deien que deia. A la tertúlia del dijous següent no es parlava de res més…
Carme Riera, La meitat de l’ànima (Barcelona: Proa, 2004)—Què passa? —vaig preguntar-los.
Jaume Fuster, «La ruta dels almogàvers», dins Les claus de vidre (Barcelona: La Magrana, 1984)
—Han desaparegut les cintes i les partitures noves del saló!
—Com és possible? Si estem en alta mar… No crec que ningú del passatge o de la tripulació…
—Doncs ha passat!
El cantant treia foc pels queixals, a punt d’un atac de ràbia. La Míriam, conilla com sempre, intentava apaivagar-lo. Ben aviat tothom era al passadís més o menys vestit: els músics, el tècnic de so, la mare i la filla. El capità Camprodon acudia de la cabina de proa amb aire esverat.
Tema de la setmana
Foc d’encenalls amb expressions amb foc. L’expressió d’avui, a més a més, és un suggeriment de Plàcid Griñó, de Lleida.