tocar el crostó

Definició

1  Pegar a algú, maltractar-lo; perjudicar a algú.

Si saben que ho ha fet ell, li tocaran el crostó, i fort!

Aquesta nova llei li ha tocat el crostó; haurà de plegar el negoci perquè serà il·legal.

Renyar algú.

Quan va veure que volíem saltar per la reixa, el vigilant del parc ens va tocar el crostó.

Van haver de tocar el crostó al ministre per no respectar el protocol.

Usos

  • Que una emissora pública nascuda amb l’objecte de «promocionar i difondre la llengua i la cultura catalanes» es dediqui a llogar parlaires que, amb la seua deixadesa, promocionin i difonguin la cultura del barbarisme a costa de la nostra ignorant butxaca, hauria de tenir conseqüències. O és que aquests savis són tan savis que ningú no s’atreveix a picar-los el crostó?
       En un mitjà com la ràdio, la llengua no és una qüestió banal. Que els seus xerradors professionals sàpiguen tots els ets i uts sobre la situació financera dels Estats Units no hauria de ser menys exigible que el coneixement bàsic de la llengua amb què ens pretenen transmetre la seua infinita saviesa. O potser estem equivocats i, per a aquests opinadors, dir «una avantatge» en lloc d’«un avantatge» també és una qüestió d’opinions personals. En aquest cas, i que em perdonin ses documentades excel·lències, potser no els aniria malament de documentar-se millor.

    Marta Rojals, «Transvestits», dins No ens calia estudiar tant (Carcaixent: Sembra Llibres, 2015), pàg. 199
  • Els catalans és com si fóssim una mena de jueus, o de fenicis. Els fenicis han desaparegut de la Història, però els jueus han reeixit. I els catalans, ni hem desaparegut ni hem reeixit: estem entremig. Som un poble curiós. A més, amb aquestes contradiccions internes, oi?, que no sabem afrontar. És com conviure amb un conflicte interior, i anem fent la viu-viu, i fent veure que no passa res. De tant en tant, es desperta la bèstia, de tant en tant amenaça i es posa a bramar. Llavors, normalment li toquen el crostó i es torna a adormir. I així anem passant els segles.

    Jaume Sisa entrevistat per Josep M. Muñoz, «La identitat escindida de Jaume Sisa», L’Avenç, núm. 461, octubre 2019

Tema de la setmana

Frases fetes amb ‘tocar’. La d’avui és un suggeriment de Montserrat Margarit, d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “tocar el crostó”

  1. Carles Riera — Moià

    Segons el meu sentit lingüístic, diem:

    1) picar la cresta, o bé

    2) tocar el crostó

    En el primer passatge (“ningú no s’atreveix a picar-los el crostó”), sembla que l’autora barregi les dues expressions.

    Respon
  2. Jordi Izard i Granados — Sabadell

    M’he decebut una mica, si no molt!, quan he vist que no heu inclòs la bonica referència que hom tenia de l’aforisme. Un bon amic carnisser va il·lustrar-me dient-me que el crostó és una part de l’especejament dels animals. En particular és la carn del cul, del gluti, que és melosa i poc greixosa. A les carnisseries es ven la carn del crostó valorant les qualitats esmentades. De manera que “tocar el crostó”, deia, és l’acció de les persones grans que volen corregir els menuts pegant-los el cul. Ho podríeu corroborar? Crec que és més suggerent el crostó de carn que el de pa. Oi?

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tocar maretrompada