Definició
1 Acció de tastar.
Fer el tast d’un guisat, d’un meló.
2 Gust que es troba en un menjar o una beguda en tastar-lo; sabor.
Aquesta vianda té molt bon tast.
Etimologia
De tastar, d’origen incert, probablement onomatopeic, al·lusiu al fet de donar cops o tocs. (Més informació sobre l’etimologia de tastar.)
Usos
Un tast és la valoració d’un vi mitjançant els sentits, d’una manera tècnica, analítica i objectiva. En un tast cec els tastadors ignoren quin vi estan tastant. És necessari per a una valoració objectiva; avalua la qualitat i el tipus dels vins que són tastats.
Joan Maria Romaní Olivé, Diccionari del vi i el beure (Valls: Cossetània, 2009)Sabela va barrejar la metzina amb un plat de sopa i li’l va portar. Però la tia Emília també aquesta vegada li devia calar la intenció a temps, i va començar a dir que no tenia gana, i s’arronsava, i simulava que en feia un tast i deia que estava dolç, o amarg, o agre o pudent… Sabela intentava convéncer-la que era una sopa boníssima i que se l’havia de menjar si no es volia fer més malalta. A la fi, per tal de llevar-li qualsevol suspicàcia, Sabela va dur un altre plat de la mateixa sopa i en va fer un tast. Llavors la tia es va donar per vençuda i va acceptar de menjar-se el seu, però li havien de portar una llima de la llimera del corral. Mentre Sabela li l’anava a buscar, ella havia bescanviat els plats. El que havia vingut després, ja s’ho podia imaginar, Marià.
Joan Olivares, Pana negra (Alzira: Bromera, 2007)
Tema de la setmana
Tast de mots relacionats amb el gust
com a curiositat, ‘tastar’ en lígur es diu ‘atastâ’:
https://elpetitespolit.blogspot.com.es/2015/02/disbauxa-1-part.html