Definició
1 Lloc de moltes roques.
Aquesta costa és un autèntic roquissar.
També: rocam, roquisser, roquerar, roquetar
2 Elevació del terreny formada per roca.
Al capdamunt del roquissar hi ha una creu.
També: roquer
Etimologia
De roca, mot comú al català amb l’occità roca, el francès roche i l’italià rocca o roccia (en castellà i portuguès sembla ser manllevat del català o la llengua d’oc), d’origen preromà, si bé de procedència incerta.
Usos
Trobà una ermita solitària, amb un gran pati emporxat, dedicada al culte de la verge de Montserrat, i allà menjà un crostó de pa. Continuà sempre devers el sud. El príncep Lichnowsky passà la nit en un canyissar. A punta d’alba, continuà el camí amb el carro. Quan sortia el sol, veié en la llunyania el roquissar esquerp de Morella. Llavors, es vestí l’uniforme i es cofà amb la boina vermella. Les condecoracions lluïen amb el sol. Muntà a cavall, deixant el carro en una clotada i, a trot lleuger, s’aproximà a Morella. Uns pagesos se’l miraren estranyament.
Joan Perucho, Les històries naturals (Barcelona: Edicions 62, 2010 [1960]), pàg. 180—Mireu! —vaig oferir amb orgull.
Vicenç Villatoro, La claror del juliol (Barcelona: Edicions 62, 1997)
Des d’aquí l’oncle Jaume somiava Súnions a la mar hel·lènica i esperava el desembarcament d’Odisseu o Enees. A l’esquerra, la corba neta de la badia de Morell, les cases en miniatura vora la mar, els boscos cèltics endinsant-se a l’illa. A la dreta, el tall volcànic de la Talaia, un roquissar com un sílex trencat a cops, amb arestes duríssimes. Al davant, una plana breu i verda de camps i de cases mínimes i al seu darrere un mar primer verd, després blavíssim, clapes de blaus més intensos, gairebé negres, i encara més enllà un desordre de turons damunt l’aigua, color de suro de pessebre, travessats per la línia rectíssima, gairebé artificial, de l’horitzó.
Tema de la setmana
Mots que indiquen accidents geogràfics