rampell m

Definició

Desig sobtat i passatger de fer alguna cosa.

Li va venir el rampell d’anar-se’n. Quin rampell t’agafa, ara? Alternava rampells d’alegria i tristesa.

Etimologia

De rampa, probablement d’un germànic gòtic hramp, ‘grapa, abraçadora’, a partir d’un sentit figurat d’aquest mot com a ‘petit accés brusc que causa molèsties’.

Usos

  • Davant dels escrits de Lenin, unes quantes consideracions grafològiques són inevitables. La primera constatació que s’imposa és aquesta: Lenin no aspirava a tenir una escriptura distingida ni original. Escrivia amb una lletra de professor, fina, una mica tortuosa, sense grans irregularitats. Crida l’atenció, així mateix, la raresa de les correccions. Planes senceres, una darrere l’altra, sense ni un mot rectificat. Es veu que l’home escrivia a raig fet o amb una excessiva deliberació. Finalment, els manuscrits ens diuen que Lenin era un home de rampells i que, treballant sota pressió, es treia un pes de sobre cada vegada que acabava una feina. Hi ha planes dels seus manuscrits extraordinàriament atapeïdes i d’altres amb dos dits de blanc entre ratlla i ratlla, però sempre a les acaballes d’un original l’escriptura es va fent més grossa, més ampla, i les línies escrites cauen cap a la dreta amb deixadesa.

    Eugeni Xammar, «La Rússia d’avui» (1925), dins Periodisme (Barcelona: Quaderns Crema, 1989), pàg. 32
  • Vaig ser un infant poruc, molt poruc. Tant, que aquesta afecció a la por se’m va allargar, com l’afició als toros, fins ben entrada l’adolescència. No estic empegueït de dir-ho. Com no ho estic de confessar que després he estat un home covard. Potser per això tenc una certa tendència als rampells heroics. Ja se sap que els herois són moltes vegades essencialment i profundament covards i que l’heroisme és sovint una forma sublimada, magnificada i desesperada de la por.

    Josep M. Llompart (amb Antònia Vicens), Vocabulari privat (Calonge, Mallorca: AdiA, 2018), pàg. 111

Tema de la setmana

«Em plau, també, l’ombra suau d’un tell, | l’antic museu, les madones borroses, | i el pintar extrem d’avui! Càndid rampell: | m’exalta el nou i m’enamora el vell», va escriure J.V. Foix a Sol, i de dol (1947). D’altra banda, ara fa cent anys del viatge que van fer a Rússia Eugeni Xammar i Josep Pla, i de les cròniques que en van escriure.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

engrescador -a