Definició
Expressió amb què hom manifesta un cert desengany del món, per les tribulacions, falsedats, etc., que s’hi esdevenen.
Estic farta de les promeses dels polítics. Quin món de mones!
També hi ha el refrany «En aquest món de mones, hi ha més bèsties que persones».
Etimologia de mona
Abreviació de l’antic mamona, variant de maimó, maimona, ‘simi’, de l’àrab maimûn, ‘feliç’, i vulgarment ‘simi’, perquè sembla que els simis provenien del Iemen o Aràbia Feliç.
Usos
Ens volen fer creure que hi hagué una revolució burgesa contra la noblesa feudal, que els burgesos van calar foc als castells. ¿Tu t’ho creus, que hi hagi hagut mai cap burgès capaç de calar foc a un castell? No, home, no hi calen foc, al contrari: els restauren. ¡Més gòtics, més feudals que mai! Els burgesos… ¡pensar que n’hi ha que es passen la vida fabricant la mateixa cosa sense cansar-se’n! ¿I encara hi ha qui vulgui mal a una gent tan sacrificada? ¡Quin món de mones!
Joan Sales, El vent de la nit (Barcelona: Club Editor, 1999 [1981]), pàg. 487Què més voldria jo que pensar que aquesta vida és un simple tràmit per accedir a un més enllà de felicitat eterna. Segur que seria més feliç ara i aquí, tant si l’altra vida efectivament existís com si no. Però per més que m’hi esforço, no me’n surto. Se m’imposa la idea que aquest món de mones és tot el que hi ha. Que només són quatre dies, dos dels quals tenim la regla.
Eva Piquer, «Sóc atea, amén» (Avui, 11 de desembre del 2005)
Tema de la setmana
Expressions amb animals