pigota f

Definició

Verola; malaltia infecciosa i contagiosa d’origen víric, caracteritzada per febre alta i per una erupció cutània de pústules que fan crostes, les quals, en caure, deixen ordinàriament una cicatriu permanent.

Tenia la cara tota picada de pigota.

La pigota borda (o pigota cristal·lina) és la varicel·la.

Etimologia

De piga, del llatí pīca, ‘garsa’, d’on també el sentit de ‘taca pigmentària de la pell’ per les taques i colors de la garsa. En català antic a la garsa se l’anomenava piga.

Usos

  •    —Què em dius, Joan? És tan greu això de la xiqueta?
       El pare es treia lentament els guants, l’abric.
       —Molt greu. Pigota.
       —Pigota? No pot ser! I precisament a ella, la xiqueta. Però com ha estat?
       —Què sé jo. Son pare s’havia oposat que la vacunaren perquè, sembla, un xiquet del veïnat va morir a conseqüència d’una vacuna infectada. Això diuen.

    Maria Beneyto, «Els altres fills», dins La gent que viu al món (Alzira: Bromera, 1997 [1966]), pàg. 103
  • El pastor d’aquest ramat d’ovelles era Blai: un home prou alt, d’edat mitjanament madura i de complexió eixuta. Tenia la cara rogenca i allargada, amb senyals evidents d’haver tingut la pigota. Enraonava quequejant, i repetia sovint dues o tres vegades una síl·laba abans de pronunciar la següent.

    Gaetà Huguet Segarra, Els valencians de secà. Estampes velles del Maestrat (Castelló de la Plana: Universitat Jaume I, 2003)

Tema de la setmana

Noms populars d’algunes malalties

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mal lleig