Definició
1 Caixa rectangular amb tapa, on el flequer fa la barreja de farina, aigua, sal i llevat, per fer després el pastament a mà.
2 (per ext.) Recipient semblant a una pastera per pastar-hi alguna cosa.
«Qui té pa a la pastera, no té espera»: significa que el qui té negocis entre mans, està impacient per veure’ls ben encaminats.
Etimologia
De pasta, del llatí tardà pasta, i aquest, del grec páste, ‘farina barrejada amb suc’, derivat de pátto, ‘vessar, escampar’. D’aquesta mateixa arrel també es deriven mots com ara ‘empastifar’, ‘pastís’ o ‘pistrincs’.
Usos
La rateta ha vingut de Móra
«La rateta» cantarella amb gestos
amb la cara farinosa
ha caigut a la pastera
ha trobat un peixet al plat,
zip zap,
ja se l’ha menjat!
Tema de la setmana
Dels belluguets de divendres passat passem a cantarelles, moixaines i cançons per a infants, amb l’ajut inestimable del llibre Tat!, de Marta Badia Solé i Àngels Vidal Mombrú, publicat per Arola Editors de Tarragona. El tema d’aquesta setmana és un suggeriment de Maria Iniesta, de Solsona.