Definició
Conjunt de llums, especialment els que es posen a les finestres, balcons, carrers, etc., en senyal de festa.
Les lluminàries de la Rambla per la festa major.
Usat generalment en plural. També: llumenària
Etimologia
Del llatí luminaria, plural neutre de luminare, ‘objecte que fa llum’, derivat de lumen, ‘llum’.
Usos
Era la Festa els trons i els coets. I la gran palmera de la Mare de Déu.
Gaspar Jaén, Llibre de la festa d’Elx (Elx: Manuel Pastor, 1984)
Deien els llibres d’actes que el consell disposava que els carrers s’adornassen amb lluminàries per a les festes de la Mare de Déu d’Agost, i que se servissen refrescs amb la neu que els de l’Alcoià havien guardat des de l’hivern dins dels pous, en l’entranya de la serra; i es corrien bous; i es disparaven focs d’artifici i llums de bengala.Vaig passar de ser físicament hiperactiva, a immòbil pensadora sense límits de temps o d’espai. Les hores es fan llargues i el panorama que emmarcava l’amplíssim finestral, amb les lluminàries vacil·lants de Barcelona, l’eixamplava encara més. Pensava en cases que mai ressuscitaré, en mobles que mai faré restaurar, en petits objectes preciosos que mai trobaré en soterranis humits i foscos de cases de pagès.
Sílvia Soler, Petons de diumenge (Barcelona: Columna, 2008)
Tema de la setmana
Mots amb llum
Ostres, a casa meva es feia servir, ja veig que erròniament, per dir que hi havia molta llum perquè hi havia massa llums encesos(és a dir que fessis el favor d’apagar-ne algun i estalviar en el rebut!)
Aquest ús que dius no és incorrecte! Fixa’t que la definició diu “conjunt de llums”; el que ve després (“especialment…”) no treu que d’un conjunt de llums (com ara els d’una casa) puguem dir-ne ‘lluminària’.