Definició
Untuós, apegalós al tacte.
La pell del gripau és llepissosa.
Una escala llepissosa i bruta baixava al soterrani.
Etimologia
De llepar, d’origen incert, potser preromà indoeuropeu.
Usos
Respecte dels macarrons, diré que, a part de no tenir res a veure amb la cuina italiana, són, sempre, en el nostre país, o massa llepissosos o massa insípids. No tenim toc per a fer la pasta italiana.
Josep Pla, «Sobre la cuina», dins El meu país (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 313[9 de novembre de 1918] A mig matí hem hagut de tancar-nos a casa altra vegada. S’ha posat a ploure més fort. La gent diu que aquesta pluja és molt bona i que es faran bolets. El millor bolet és l’ou de reig, que es troba a les suredes. Té una carn tendra, llepissosa i molsuda. És excel·lent a la brasa. L’aquositat densa de l’atmosfera, que dóna morositat al cos i al pensament, és propícia a l’aparició de bolets i a la seva germinació ràpida.
Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)
Tema de la setmana
Mots relacionats amb el tacte. Avui fa 34 anys que va morir Josep Pla.
Per aquí fem servir el mot “llefiscós” que no sé si és exactament el mateix…
I en comptes d'”apelagós” utilitzem “ampalagós” que com que no surt al diccionari, suposo que no és correcte ni normatiu…