Definició
Element imprevisible, que no es pot preveure o calcular.
Quan fem plans a llarg termini cal tenir en compte que hi ha imponderables que poden alterar-los.
Etimologia
Com a nom prové del mateix mot adjectiu, ‘que no es pot pesar, que no té pes sensible o apreciable’ (Un fluid imponderable); de ponderable, ‘susceptible de ser pesat, que té un pes apreciable’, del llatà ponderabÄlis, mateix significat, de la famÃlia de ponderare, ‘pesar’, de pondus, -Ä•ris, ‘pes’.
Usos
La meva idea és, doncs, aquesta; tota persona que viu en un medi caòtic, sistemà ticament desgavellat, dominat per imponderables, es converteix, instintivament, en un conservador. Tota persona que viu en un medi d’inseguretat es converteix, aspira a ésser un home prudent. Els pagesos són conservadors perquè les garrotades que reben de la meteorologia còsmica i de la meteorologia comercial eliminen de la seva manera d’ésser tota vel·leïtat d’aventura. Amb la imaginació poden ésser subtils. En la prà ctica, són mediocres i obvis, com sembla que han d’ésser els crustacis.
Josep Pla, El pagès i el seu món (1952), dins Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968), pà g. 137Una novel·la es fa amb una gran quantitat d’intuïcions, amb una certa quantitat d’imponderables, amb agonies i amb resurreccions de l’à nima, amb exaltacions, amb desenganys, amb reserves de la memòria involuntà ria… Tota una alquÃmia. Si jo no he sentit mai cap emoció davant d’una posta de sol, com puc descriure, o, millor dit, suggerir la mà gia d’una posta de sol?
Mercè Rodoreda, pròleg a Mirall trencat (Barcelona: Club Editor, 1974)
Tema de la setmana
Mots relacionats amb la imprevisibilitat