Definició
Comèdia, manifestació teatralitzada, exageració, barrila (col·loquial).
Després del partit van fer una mica de grimègia fins a l’hora de dinar.
Ens va sortir amb la grimègia aquesta del patriotisme constitucional.
Aquest mot té diverses variants, com ara ‘gerimègia’ o ‘guirimèjia’, ja que la segona G (o totes dues) solen ser pronunciades amb el so de la J castellana.
Xut!
L’editorial del número 1 del setmanari esportiu d’humor Xut! (23.11.1922) deia:
D’entre la munió de revistes, revistetes i revistasses que parlen d’esport amb aquella bona fe —que Déu els la conservi!—, no n’hi ha cap ni una que s’ho prengui a brometa, com si el futbol estés renyit amb la grimègia».
Usos
—Què busques? Et falta alguna cosa?
Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Labutxaca, 2012), pàg. 146
—Sal.
—No, sal no.
—Sal sí, collons!
Cagada, pastoret. No tenies d’haver donat un cop de puny a la taula. Però la culpa és teva. Amb tota aquesta grimègia del menjar sa has conseguit enfurismar-me. I mira que m’he aguantat!
—A veure, papa. Amb crits no ens entendrem.
—És que jo no vull entendre res. Només vull sal. Sal! Sal! No saps lo que és la sal?Jo estava preocupat perquè les notícies no eren bones, però què cony em tenia d’imaginar que era el Lluçanès per dir-me que estaves més a l’altre món que en aquest. I al cap de poc temps ell també, el Lluçanès, que aquest ja es veia que se li acabaven els torrons. Ni Bella Aurora ni res. S’ha acabat la grimègia i ara me les tinc de compondre jo tot sol. Us hauríeu pogut morir amb una mica més de diferència perquè tingués temps d’acostumar-m’hi. I perquè li hagués pogut explicar a algú de vosatres tot lo que em va passar después, que no us podeu ni imaginar lo que us heu perdut.
Ramon Solsona, L’home de la maleta, pàg. 259
Tema de la setmana
Mots i passatges trets de L’home de la maleta, de Ramon Solsona. No els trobareu pas al DIEC!