Albert Pla Nualart
En català normatiu la xurra és un ocell de l’estepa semblant a la ganga. Xurra i ganga són noms d’origen onomatopeic: imiten el crit d’aquestes aus. Sembla que la ganga era difícil de caçar i dura de menjar. D’aquí, en sentit irònic, que es digui del que val molt i costa poc.
El pas de xurra a sort, en canvi, sembla que té parada en el churro castellà que significa encert casual, però el GD62 i DCVB estan d’acord a admetre xurra en aquest sentit: “Quina xurra que has tingut!”
Xamba ve del castellà i potser del portuguès però, per antiguitat o pura sort, no se li posen traves i des de sempre tots els diccionaris l’admeten. A Mèxic –per raons ara fàcils d’entendre– chamba vol dir lloc de treball.
La potra, a més de designar una hèrnia a l’escrot, també vol dir sort, tant en català com en castellà. Són dos significats que fan de mal lligar. Només puc pensar en una superstició semblant a la de tocar-li la gepa a un geperut o trepitjar merda.
Potser perquè per a una dona era i és una sort tenir llet per criar el fill, tenir llet és sinònim de bona fortuna. També ho és en espanyol de Veneçuela o l’Equador. En el d’Espanya, però, té un sentit més violent, el del famós “¡A que te pego, leches!”
I deixo per al final la xiripa, que el DIEC no admet però sí el GDLC (versió en línia), el GD62 i el DCVB. És també un castellanisme històric i alguns l’han volgut fer sinònim de serendipitat (serendipity): el fet de descobrir una cosa, per atzar, quan n’investigues una altra. Però xiripa és massa popular per poder ser tan solemne.
Ara, 27 de juny del 2012
Comentaris recents
agafar la pallola
Com? No li trobe sentit a l'última frase. Tapant-...
gratar
A Palafrugell, gratem amb els sig...
agafar la pallola
"T'agarrarà la pallola", aixina és com ho he sen...
agafar la pallola
Aquesta frase, almenys per la Ribera Baixa, té un...
son
La meva àvia el deia així justament: "Tinc tanta...